Tulipanul sau cand lalelele leviteaza

Published by ema mihalachi under , on duminică, iunie 06, 2010
Posesoarea de pantofi verzi, mi-a atras atentia asupra unui arbore rar, pe care-l putem intalni atat in Parcul municipal Bistrita, cat si in cel dendrologic de la Arcalia.Asadar, inarmate cu una bucata copil, am pornit in cautarea comorii, a tulipanului sau copacul cu lalele   ( Liriodendron tulipifera ).Este poate unul din cei mai deosebiti arbori, in ce priveste dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea florilor si a frunzelor. Foarte rezistent la conditiile de mediu, are o crestere rapida si continua. In regiunile de origine ( zonele impadurite din Estul Americii de Nord ), unele exemplare pot ajunge si la 200 sau chiar 300 de ani, cand pot atinge 30 m inaltime si peste un metru in diametru. 


Ceea ce impresioneaza foarte mult la acest arbore, este aspectul florilor, de cca 4-5 cm, ce seamana foarte bine cu niste lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuante de galben-verzui cu o dunga de un portocaliu intens, ce strabate ca o centura toate petalele.Frunzele au forma de lira si culoare verde intens.  Inflorirea are loc in perioada aprilie - iunie, florile rezistand intre 3 si 6 saptamani, functie de varsta, dimensiunile arborelui si mai ales de conditiile de mediu. Interesant este faptul ca acesti arbori nu infloresc in primii ani de cultura. Pot trece pana la 15 ani inainte ca primele flori sa apara pe ramuri, dar dupa aceea va continua sa infloreasca in mod constant cca 200 de ani.


 Din pacate, informatiile privind locatiile unor atfel de arbori sunt incomplete.Se cunosc doar 3-4 astfel de locuri la noi in tara, Bistrita - Nasaud nenumarandu-se printre ele.De-aceea consider un astfel de specimen o comoara, care merita descoperita.


sursa text: Gradina mea

5 comentarii:

Anonim spunea... @ 6 iunie 2010, 18:50

Excelent reportaj!
Anul trecut a inflorit spre sfarsitul lunii iunie, sa inteleg ca la Arcalia e deja inflorit? In parc n-am stiut ca exista.

S-Hell spunea... @ 6 iunie 2010, 18:52

da.deja trei sunt uscati si au mai ramas doar doi infloriti..

Anonim spunea... @ 6 iunie 2010, 20:51

Interesante informatii. Nici n-am stiut ca avem astfel de arbori in tara.
Foarte frumoase foto!

Kalliope spunea... @ 6 iunie 2010, 22:50

la fel de pline de viata sunt pozele tale... minunat!

Anonim spunea... @ 7 iunie 2010, 12:03

Gasiti 3 exemplare intr-un loc edenic in localitatea Avrig, judetul Sibiu, pe drumul Sibiu - Brasov. Cele 3 exemplare se gasesc in gradina resedintei de vara Brukental. Florile mai tin pana prin 15 iunie, merita vazute! Copacii sunt seculari, iar locul are un farmec formidabil.

Trimiteți un comentariu