Instrutatul ( impanatul ) boului la Figa - 1 - Pregatirile

Published by Unknown under , , , on duminică, iunie 12, 2011
E al treilea an in care particip la acest obicei cultural agrar romanesc, de fiecare data in alta locatie.Daca acum doi ani, ma familiarizam cu detaliile obiceiului in Taure, anul trecut gaseam deja elementele diferite in Caian, acum a venit vremea celui de-al treilea loc din Bistrita Nasaud in care se sarbatoreste acest eveniment si pot spune ca devin un specialist in domeniu.:))La 5 km de Beclean, Figa m-a impresionat de la bun inceput prin linistea si aerul pur romanesc pe care-l respiram la fiecare pas facut.

 Strazi curate, oameni gospodari, curti si case ingrijite in tot locul.Mai mare dragul sa te plimbi pe ulite, fara a fi deranjat de injuraturi si strigatele tinerilor deja in stare de ebrietate.Pentru prima data, am simtit ca sunt intr-un sat romanesc, bucuros si gata de sarbatoare.Ca si la Taure si Caian, boul imprumutat pe bani de la un satean din Zagra, a fost primenit: spalat, pieptanat, "tapat" coada si dat cu crema de pantofi pe copite..Ce mai, un adevarat crai!


In curtea unui gospodar al satului, care de mai bine de 20 de ani tine in viata obiceiul instrutatului, transmitandu-l prin copii, troneaza cununa pregatita cu migala, de cu seara si hainele scrobite pentru flacaii care vor duce boul instrutat spre biserica.

Intre timp, paparudele - element nou in locul ghidusilor din Taure si Caian, isi pregatesc costumele din frunze de stejar si bicele cu care vor mana boii.


Slujba de Rusalii s-o gatat.Astfel , incep sa-si faca simtita prezenta pe strazi fetele si feciorii satului, imbracati de sarbatoare .


Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana, Ciprian

Am cu ce ma lauda!

Published by Unknown under on duminică, iunie 12, 2011

Mihail Krug - Maraviher
   
  Asculta  mai multe  audio   diverse


Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana, Ciprian

Mistuit

Published by Unknown under , on duminică, iunie 12, 2011

 Mike Oldfield  -   Sunset !
   
  Asculta  mai multe  audio   ambientala


Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana, Ciprian