Ce fac soaptele?

Published by Unknown under , on vineri, ianuarie 04, 2013

Cuvintele fug,
dar lasa urme adanci - 
Ce fac soaptele?

Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana

Viflaim in Sieu, Maramures

Published by Unknown under , , , , , on vineri, ianuarie 04, 2013

 


Intre timp, la poarta bisericii, asteapta Draci, Mosi, Jidul, chiar si Moartea, adica Viflaimii. Remarc pe furis faptul ca au costumele cu elemente populare, ciucuri si fasii din fustele traditionale.


Singurele elemente moderne is jucariile de pe Jid ( Chitra), cu nelipsitul semn falic.
Un corn este purtat din mana in mana cu mandrie.Aceeasi mandrie si respect o au si fata de costume, masti, preluate din generatie in generatie, carora fiecare posesor incearca sa le aduca ceva nou.
 

Acestia si-au intrat asa de usor in, incat is mereu pusi pe sotii:
Sunt momente cand mastile se pravalesc de pe chipuri si descoperim tineri fie obositi, fie emotionati  sa iasa totul ca la carte.
Dar momentul aceste-i doar o clipire, isi reintra repede in rol si opresc masinile care se incumeta sa treaca prin zona.
Slujba s-a terminat.Semn ca personajele negative pot intra in curtea bisericii.
Aici le asteapta insa Irozi, Soldati, Magi, un Preot, Fecioara Maria, Iosif, dar si Ciobani.Spre deliciul satenilor , dar mai ales al copiilor, incepe sceneta Nasterii lui Isus. 

Ne cuprind iar emotiile.Pasaje pagane se impletesc cu cele biblice, toate interpretate cu multa emotii de tinerii din sat, toti numai barbati.Intre timp, preotul sfinteste apa pentru Boboteaza in biserica.Cantecele personajelor se suprapun peste rugaciunile preotului.Percep o usoara ameteala.Simti ca ai depasit timpul si spatiul.

Un zambet de copil te molipseste si urmaresti in continuare sceneta.
Am plecat cu o incarcatura sufleteasca cat pentru un an intreg.Multumesc!


Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana