Floarea sarii

Published by Unknown under , , , , , on sâmbătă, mai 12, 2012
Continui cu "rascolirea" bogatiilor  bistritene, din pacate sau din fericire, inca necunoascute chiar si multor locuitori ai locului.
De aceasta data este vorba de floarea sarii, o planta rara, dedicandu-i-se singura rezervatie din tara, in cadrul judetului Bistrita Nasaud.La circa 12 km de Bistrita, pe drumul spre Sigmir, printre dealuri, descoperiti cele doua sate ale Vaii Blajenilor: Blajenii de Sus si Blajenii de Jos.


In ultima localitate, spre centrul satului, se urmeaza drumul spre Tarpiu.Un drum de piatra de vreo 2,5- 3 km ne duce spre ravnita rezervatie.Desi ma asteptam, sa gasesc o suprafata imprejmuita, o simpla pancarta ne face sa nu gresim in a continua calatoria.Suntem in locul numit "La Saratura", rezervatie de floarea sarii , unica in Europa ca marime.


Desi se regasesc si in tarile vecine ca Ungaria ,Serbia,Polonia,pe nici unul din aceste meleaguri, nu sunt raspandite pe cca 5 ha, ca in Blajenii de Jos.
Desi are o aparitie delicata la prima vedere, cu o tuplina eleganta, subtire si lunga, si o inflorescenta in buchet, de culoare roza, planta cunoscuta si ca Armeria Maritima Willd, creste in conditii vitrege.


Terenul este saracacios, iar matca unui rau secat ne dezvaluie salinitatea foarte crescuta a terenului.Florile bogate in polen ofera un adevarat festin mai multor specii de fluturi.Animalele sunt atrase de cursurile de ape sarate.Prin urmare, florile sarii, desi nu sunt mancate de catre acestea, sunt in pericol de a disparea, sub copitele acestora.
 In proiectul initial al rezervatiei, datorita faptului ca aceasta rezervatie se afla in mijlocul unei pasuni, se impunea ingradirea suprafetei cu un gard de lemn impotriva animalelor (vaci si oi) fara a se interzice accesul, montarea de panouri indicatoare, explicative si de avertizare (pe drumurile judetene si in rezervatie).Din nefericire, terenul nu mai este ingradit, fie renuntandu-se la gard, fie o fost furat.


Doi pasi mai incolo, dam de o balta, in care-si gasesc salasul cateva rate salbatice.Broscarimea face concurenta greierilor.Simti altel primavara. Inaintand spre liziera padurii, dam peste o fantana cu cumpana construita de catre sasi, prin secolul al XVI-lea.


O floare deosebita si un loc numai bun de reincarcat baterii.

Multumiri lui S.L.M. pentru indicatiile pretioase.
Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana

Jertfa

Published by Unknown under on sâmbătă, mai 12, 2012
Tema pentru acasa : Dungha, Marius, Ileana