Floarea de sah

Published by Unknown under on marți, aprilie 27, 2010


Laleaua Pestrita purta în trecut denumirea de Floare de şah, denumire care i-a fost dată de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei. Legenda spune că Daria avea grijă de grădina palatului în care existau cele mai alese soiuri de lalele. Într-o noaptea a avut un vis în care o tânără care purta o rochie alb liliachiu a venit în grădină la ea şi ea cerut flori pentru mama ei care era bolnavă. Daria i-a oferit un buchet de flori dar în schimb i-a cerut să îi aducă o lalea pestriţă pe care o dorea de mult timp. După un timp a apărut în grădina palatului o lalea pestriţă care a fost îngrijită şi dăruită demnitarilor care veneau din ţările vecine. În acelaşi timp unchiul ei care era un pasionat matematician a inventat jocul de şah pentru ai alunga plictiseala care îl cuprindea adesea pe Marele Şah. Când unchiul ei s-a înfăţişat cu jocul de şah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de şah.O altă poveste spune că lalelele au devenit pestriţe de la amarul lacrimilor deoarece se crede că localnicii din Frătăuţii Noi care erau uniţii, au plâns soarta bucovinească, au căutat alinare în şoaptele codrului, pe potecile naturii, în locurile unde au crescut aceste flori.

Nici pănă astăzi nu s-a definitivat care este originea acestei minunăţii şi cum a apărut ea.

Aşadar toate poveştile legate de această floare sunt unele mai măreţe ca altele. Ceea ce ar trebui să ştie toată lumea este că  laleaua pestriţă este o specie introdusă în Cartea Roşie şi ocrotită de stat.

(sursa: wikipedia.org )În localitatea Orheiul Bistriţei, la 10 kilometri de Bistriţa, în piemontul Munţilor Călimani. Laleaua Pestriţă a înflorit pentru prima dată, în jurul anului 1985. Localnicii din Orheiul Bistriţei spun că prima dată au văzut Laleaua Pestriţă, în copilărie. Atunci nu ştiau cât de importantă e floarea.

(sursa: www.ecomagazin.ro)

7 comentarii:

l'alia-du spunea... @ 27 aprilie 2010, 21:50

maravillosa foto maravillosa luz y maravilloso desencuadre, besos

Anonim spunea... @ 27 aprilie 2010, 21:58

excelent reportaj! bravo! am auzit ca ar fi si la Mogoseni.

Unknown spunea... @ 27 aprilie 2010, 22:02

is in mai multe locuri, dar nu stii ca noua ne place sa ne umflam in pene?!.. frumoase ca la noi ,nu-s ( sic! ):P..plus ca poienita respectiva e faina tare..

ana spunea... @ 27 aprilie 2010, 22:32

excelent!
tare delicata!

Anonim spunea... @ 27 aprilie 2010, 22:43

o, musai sa ajung si io :D

CIMPOACA LAURENTIU spunea... @ 28 aprilie 2010, 10:10

superbe

Deepak Acharya spunea... @ 28 aprilie 2010, 11:50

Delicate :)

Trimiteți un comentariu